“Planners als marktactoren? – Promotie seminar” – GO.nu

Hoe kan de overheid samenwerken met de markt? Welke rol hebben planners daarbij? Welke vaardigheden heeft de planner van de toekomst? Op 2 oktober vond aansluitend op de promotie van Erwin Heurkens een debat plaats, waarbij deze vragen centraal stonden.

Promotie seminar over de dans tussen overheid en markt

Conclusies:

  • Adams: De overheid moet zich niet beperken tot regelgeving, maar moet proactief plannen en voor integratie zorgen. De taak van de overheid daarin is niet om zelf te gaan ontwikkelen of investeren en risico over te nemen, maar om een raamwerk voor het ontwikkelproces te bedenken.

  • Adams: Planners kunnen niet alleen processen beïnvloeden, maar ook de uitkomst daarvan. Ze moeten zichzelf zien als een marktpartij die toegevoegde waarde creëert.

  • De planner van de toekomst moet een alleskunner zijn, die met politici en ontwikkelaars in hun eigen taal kan spreken.

  • De kwaliteit van projecten die volgens het planvormingsprincipe werken verschilt van plaats tot plaats. Dat duidt erop dat lokale politiek bepalend kan zijn.

  • Heurkens: Een leerpunt van de Engelse planningspraktijk is dat er veel bijeenkomsten in de meer informele sfeer zijn. Dit draagt bij aan kennis over de markt waardoor het vinden van een succesvolle ontwikkelcombinatie een stuk gemakkelijker wordt.

 

Gebiedsontwikkeling.nu, 14 Oktober 2012, door David Struik

http://gebiedsontwikkeling.nu/artikel/513-planners-als-marktactoren

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.