“MCD studiereis naar Berlijn, de hybride stad terug in de lift” – GO.nu

Vast onderdeel van de MCD-opleiding is de internationale studiereis. Doel is om inspiratie op te doen en te leren van stedelijke ontwikkeling in een andere context. Ondersteund met toelichtingen van lokale experts kunnen projecten in hun eigen context worden ervaren en door ieder in een vergelijkend perspectief worden geplaatst. Dit jaar was het reisdoel Berlijn dat na een decennium van magere jaren weer in de lift zit. Het thema was de Hybride Stad, spanning tussen organisch en integraal ontwikkelen. Deze spanning tussen ontwikkelstrategieën is nergens zo mooi zichtbaar als in Berlijn. Tijdens de reis bleek het veronderstelde onderscheid tussen een ‘top-down’ en ‘bottom-up’ aanpak wel aanwezig. Maar tegelijkertijd heeft Berlijn beide ontwikkelstrategieën hard nodig om een sociaaleconomisch sterkere stad te worden. Ook in Nederlandse gebiedsontwikkeling wordt het tijd dat we dit kunstmatige onderscheid omzetten in het zoeken naar verbindingen en versterking tussen beide aanpakken, zo leert Berlijn ons.

Les uit “MCD studiereis naar Berlijn, de Hybride Stad terug in de lift

  • Het onderscheid tussen top-down en bottom-up ontwikkelingen is niet zo groot als verondersteld: lokale initiatiefnemers hebben institutionele partijen zoals beleggers (kapitaal) en gemeente (vergunningen) nodig om tot realisatie van plannen te komen (zie bijvoorbeeld de Holzmarkt).

 

Gebiedsontwikkeling.nu, 17 Juni 2014, door Peter Pol & Erwin Heurkens

http://gebiedsontwikkeling.nu/artikel/12151-mcd-studiereis-naar-berlijn-de-hybride-stad-terug-in-de-lift

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.